2007-11-13

Gör en egen "uppslagsbok" på din blogg

Har man en blogg specialiserad mot ett begränsat ämne kommer den med tiden samla en ansenlig mängd fakta. Särskilt för lite smalare ämnen kan en sådan blogg snabbt för ett litet språkområde på svenska bli kunskapsledande. En uppslagsbok på bloggen hjälper till att strukturera kunskapen.

Din uppslagsbok ger flera värden:

  • Strukturerar kunskapen på din blogg genom att hierarkier och sammanfatta.
  • Gör det lättare att hitta fakta på den.
  • Skapar drivkraft för dig att skapa material med högre långsiktigt värde.
  • Uppslagsboken får länkar och fungerar allmänt bra med Google.

Uppslagsboken går att skapa på flera sätt beroende på ambitionsnivå.

Enkel kortsiktig lösning
En enkel lösning är att skapa taggningssidor som helt enkelt bara länkar allt bloggat inom respektive ämne. Dessa kan även publicera ett utdrag från respektive nyhet eller hela. Ett exempel på detta är följande lösning som jag har på min prylblogg: Prylar.

Fördelar är att det är enkelt. Typiskt finns alla funktioner du behöver färdigt i bloggen. Nackdelen är att du inte skapar en specialistsida över ämnet. Många av de värden en uppslagsbok kan ge med Google går därmed bort samtidigt som taggningssidor inte direkt är vad folk normalt länkar.

Specialistsidor - Kraftfull uppslagsbok
Ett starkt alternativ är att bygga uppslagssidor över varje ämne som bevakas. Dessa sammanfattar uppslagsordet. På Nyfikenvital har vi arbetat intensivt med detta koncept. Vår uppslagssida om rosenrot är ett utmärkt exempel eftersom den har första versionen av en komponent som kontinuerligt ska införas överallt.

Förutom sammanfattad text och länkar till alla publicerade nyheter, tester m.m. finns även en "synonymtabell". Detta är något som även används i Wikipedia. Principen är ju att beskriva något sammanfattat och ev. enligt en strukturering t.ex. alkemistisk eller botanisk. Uppslagssidorna samlas i olika kategorisidor och registret där alla uppslagssidor.

Ordlistor
Ett liknande exempel hittade jag på den här bloggen som publicerar forskningsnyheter på svenska. Där byggs en liten ordlista med vanliga begrepp inom smärta och sömn vilket bloggen bevakar.

Något liknande har jag funderat på att göra själv på en subdomän till Nyfikenvital med mjukvaran som används på en.wiktionary.org. Möjligen är dock vinsten större att lägga ordlistor på undersidor på huvuddomänen där många ord förklaras på varje sida. Det bör ju ge fler kombinationssökningar från Google.

Inga kommentarer: