2007-12-24

Ordlista över läkemedel från Läkemedelsverket

Läkemedelsverket har en bra ordlista över läkemedel. Täcker upp det mesta.

Det man kan sakna och som åtminstone jag skulle tycka var användbart vore att ha även det engelska ordet utskrivet. Hade man haft båda kunde man via vanliga sökning i webbläsaren också använda ordlistan för översättning.

Korsordslexikon (svenska)

Här följer några svenska korsordslexikon. Hittar man inte svaret den ena är det värt att pröva de andra. Vad de täcker upp varierar tydligt.

dipbox.com - Korsordslexikonet som är specialiserat på krypton!
ordnyckel.se - Korsordslexikon som hjälper dig att söka ord och lösa korsord.
kryssakuten.se - Korsordslexikon.
korsordslexikon.se - korsordslexikon.
karinskorsordsbok.se - Korsordsbok.

Övriga lexikon, uppslagsböcker, ordlistor, synonymlexikon m.m. kan givetvis också vara användbara. Framöver lär vi därför återvända till den här bloggningen och göra en större sammanställning med sådant på nätet som är användbart för att lösa korsord. Tills dess finns ju mycket av det att hitta ändå här på bloggen.

2007-12-02

Översättning mellan svenska och engelska på nätet

Här är några webbsajter som automatiskt kan översätta mellan engelska och svenska. Jag tycker de är användbar när man skriver en nyhet på svenska som berör någon endast engelsktalande. Genom att hänvisa till dem spar man tid.

Translation-guide.com
Översättningen blir absolut inte bra men något så när förståligt blir det i alla fall.

Online Swedish to English Translator.

World Star Dictionaries, Translators and Encyclopedias
Det här verktyget har jag inte fått att fungera med min väldigt gamla webbläsare men kanske är värt att pröva? World Star Dictionaries, Translators and Encyclopedias - Swedish to English.

Känner någon till något bättre tipsa!

Ordlista - Översättning av enskilda ord och begrepp
KTH:s numera urgamla Lexin - Svensk-engelskt lexikon kan översätta något under 30 000 ord. För säg sju - tio år sedan var nog Lexin det bästa på nätet. Numera tycker jag att Wikipedia ofta fungerar bättre för översättning.

Översätt med Wikipedia
En intressant användning av svenska wikipedia och wikipedia för andra språk är att du kan översätta ord som finns i Wikipedia för flera språkområden. Uppslagssidorna på ett språk länkar normalt samma uppslagssida på andra språk. Därmed får man översättning. Jag upplever detta som mycket användbart.

Särskilt värdefull är Wikipedia för översättning av specialisttermer. Deras ordlista kan givetvis användas på samma sätt.

Svensk uppslagsbok: sv.wikipedia.org
Engelsk uppslagsbok: en.wikipedia.org
Engelsk ordlista: en.wiktionary.org

2007-11-30

Länkkataloger - Slå upp webbsajter

Här samlas länkar till länkkataloger. Länkkataloger gör en redaktionell kontroll av webbsajter som anmäler sig. Uppfyller de länkkatalogens riktlinjer kommer de med.

Den här bloggen har jag inte anmält till några länkkataloger. Istället har den fått starka och bra länkar från mina andra bloggar.

Länkkataloger är bra
I allmänhet är det dock att rekommendera om man har en blogg eller annan webbsajt att anmäla den till länkkataloger:

  • Länkkataloger ger lite besökare.
  • Sökmotorer som Google betraktar länken som en rekommendation av din sajt.

Att sökmotorerna ser länken som en rekommendation kan innebära att din sajt visas högre upp i sökresultaten.

Prylkoll.com
Prylkoll.com - En katalog full med prylar.

Prylkoll.com är en bra katalog som är särskilt intressant genom att företag och webbshoppar lägga till direktlänkar till sina produkter. Det är en värdefull tjänst både för webbutiken och potentiella kunder. Webbutiken får en "länkrekommendation" och kunderna får tips på prylar.

Allaboutlinks.com
Allaboutlinks.com är en länkkatalog specialiseras mot: Annonser och auktioner, Bloggar, Datorer och tillbehör, Ekonomi och näringsliv, Hälsa och skönhet, Hem och bostad, Musik och film, Nöje, Resor och turism, Spel och dobbel, Sport och fritid och Erotik och sex.

Ett intressant rankingsystem beslutar hur "långt fram" i katalogern en webbsajt visas.

2007-11-19

Columbia Encyclopedia - 51 000 uppslagsord

Columbia Encyclopedia är en uppslagsbok från Columbia University Press och säljs tryckt av Gale Group. Uppslagsboken har funnits ganska länge och kom ut första gången under 1930-talet. Den innehåller idag ca 51 000 uppslagsord.

Idag finns en elektronisk version av uppslagsboken tillgänglig för alla på nätet. Avseende mängd information är Columbia encyclopedia generellt inte särskilt anmärkningsvärd och bör för få vara det första valet. Inom enstaka områden är den tydligt starkare än särskilt Wikipedia som annars bör vara det bättre alternativet. Särskilt kring konst är Columbia encyclopedia mycket komplett och välskriven, och upplever jag mer komplett än Wikipedia.

Möjligen intressant för någon är att också att den elektroniska versionen vid sökning visar resultat från olika upplagor.

Columbia Encyclopedia - Sixth Edition

2007-11-13

Gör en egen "uppslagsbok" på din blogg

Har man en blogg specialiserad mot ett begränsat ämne kommer den med tiden samla en ansenlig mängd fakta. Särskilt för lite smalare ämnen kan en sådan blogg snabbt för ett litet språkområde på svenska bli kunskapsledande. En uppslagsbok på bloggen hjälper till att strukturera kunskapen.

Din uppslagsbok ger flera värden:

  • Strukturerar kunskapen på din blogg genom att hierarkier och sammanfatta.
  • Gör det lättare att hitta fakta på den.
  • Skapar drivkraft för dig att skapa material med högre långsiktigt värde.
  • Uppslagsboken får länkar och fungerar allmänt bra med Google.

Uppslagsboken går att skapa på flera sätt beroende på ambitionsnivå.

Enkel kortsiktig lösning
En enkel lösning är att skapa taggningssidor som helt enkelt bara länkar allt bloggat inom respektive ämne. Dessa kan även publicera ett utdrag från respektive nyhet eller hela. Ett exempel på detta är följande lösning som jag har på min prylblogg: Prylar.

Fördelar är att det är enkelt. Typiskt finns alla funktioner du behöver färdigt i bloggen. Nackdelen är att du inte skapar en specialistsida över ämnet. Många av de värden en uppslagsbok kan ge med Google går därmed bort samtidigt som taggningssidor inte direkt är vad folk normalt länkar.

Specialistsidor - Kraftfull uppslagsbok
Ett starkt alternativ är att bygga uppslagssidor över varje ämne som bevakas. Dessa sammanfattar uppslagsordet. På Nyfikenvital har vi arbetat intensivt med detta koncept. Vår uppslagssida om rosenrot är ett utmärkt exempel eftersom den har första versionen av en komponent som kontinuerligt ska införas överallt.

Förutom sammanfattad text och länkar till alla publicerade nyheter, tester m.m. finns även en "synonymtabell". Detta är något som även används i Wikipedia. Principen är ju att beskriva något sammanfattat och ev. enligt en strukturering t.ex. alkemistisk eller botanisk. Uppslagssidorna samlas i olika kategorisidor och registret där alla uppslagssidor.

Ordlistor
Ett liknande exempel hittade jag på den här bloggen som publicerar forskningsnyheter på svenska. Där byggs en liten ordlista med vanliga begrepp inom smärta och sömn vilket bloggen bevakar.

Något liknande har jag funderat på att göra själv på en subdomän till Nyfikenvital med mjukvaran som används på en.wiktionary.org. Möjligen är dock vinsten större att lägga ordlistor på undersidor på huvuddomänen där många ord förklaras på varje sida. Det bör ju ge fler kombinationssökningar från Google.

2007-11-08

Hitta Citat på nätet

sv.wikiquote.org är inte särskilt omfattande vilket dock dess engelska motsvarighet är: en.wikiquote.org.

Fler bra sajter med citat är särskilt:

www.brainyquote.com
www.quotationspage.com
www.wisdomquotes.com
www.coolquotes.com

För den som roas av det översätts citat till citer på franska, citar på spanska och citaat på tyska medan det heter quote på engelska.

2007-10-30

Rättstavning för svenska på nätet

Här finns webbsidor användbara för den som behöver rättstava en svensk text. Länkar till automatiska rättstavningsprogram liksom ordböcker finns.

Rättstavning eller rätt stavning? Vad som riktigt beror på sammanhanget och det kan automatiska program ibland få svårt med. För att fånga upp de vanligaste stavfelen fungerar programmen dock utmärkt för.

Automatisk rättstavning
Följande två tjänster fungerar bra även om KTH:s tjänst av och till inte är tillgänglig.

Stava - svensk rättstavning. KTH

Petnoga.

Korrekturläs med en svensk ordlista
En ordlista kan vara användbart när man korrekturläser:

Svenska Akademiens ordbok.
Wiktionary - Svenska.

2007-10-19

Katolskt uppslagsverk Newadvent.org

Det här är ett katolskt uppslagsverk. Även om jag är agnostiker har jag aldrig använt det men det tycks ha en del information samlat.

The Catholic Encyclopedia

För den som söker ännu mer katolskt finns mer sådant direkt på domänen: www.newadvent.org.

2007-10-02

Slå upp om vin, sprit och öl

Information på svenska av typen uppslagsfakta, referenser och tabeller om vin, öl och sprt. Eftersom detta i alla fall för mig är av ganska litet intresse samlade jag det på en sida.

För nästa gång jag behöver slå upp något om öl, vin och sprit. Dessutom kunde jag inte låt bli att lägga till länkar särskilt till forskning om alkohol och cancer. Folk i allmänhet får jag för mig underskattar de risker har alkohol har även vid ganska "normalt" drickande.

Systembolaget - Uppslagsbok & Kartbok
Systembolaget är inte en dålig hemsida att söka information om vin, sprit och öl även om hemsidan lämnar en del att önska när det kommer till sökningen. Särskilt har den en uppslagsbok om öl, vin och sprit. Där finns dessutom kartboken för att läsa om olika vinländer och distrikt och druvsorter, jordmåner och kvalitetsklasser som dessa har.

Uppslagsbok: Uppslagsbok - Vin, Sprit och Öl.

Kartboken: Kartbok - vinländer & vindstrikt.

Museum om vin
Vin och sprit historiskamuseet skildrar vinets och brännvinets kulturhistoria i Sverige. Museet påstås vara det enda i sitt slag i landet men jag har besökt andra i olika städer om ej mindre. Det har varit igång i trettiofem år och nytt nyligen är två "multimedieproduktioner" om snapsvisor respektive en som visar "historien om våra svenska dryckesvanor".

Värdefullt med museet är att det inte bara skildrar historien utan också försöker tydliga göra risker. Fokus på vin, sprit och öl som kultur tenderar annars att skymma riskerna med alkohol som är en mycket potent drog med hög beroenderisk och ovanligt stora skador på kroppen.

Vin och sprit historiskamuseet

Vin och sprit - Drinkar & dryckesval
Gamla Vin och sprit fortfarande riktigt lönsamt finns naturligtvis numera på webben. På deras hemsida hittar man drinkar och tips på hur man väljer drycker.

Barskåpet - Drinkar
DryckoMaten - Dryckesval utifrån mat

Wikipedia - Vin, öl & sprit
Här tog jag med de engelska uppslagssidorna eftersom de håller mycket hög kvalitet medan de svenska behöver utvecklas lite till.

Wine (vin).
Beer (öl).

GI och kalorier - Vin, öl & sprit
Till Nyfikenvital skrev jag en artikel där GI (glykemiskt index) och kalorier tabulerades för vin, öl och sprit. Dessutom diskuterar den hur alkoholdrycker mer allmänt är kopplat till kalorier och GI.

Artikeln jag skrev: GI och kalorier för vin, öl. sprit och alkoholfritt.

Vinguiden - Massor publicerat om vin
Webbsajt om vin. Här finns mängder av nyheter och artiklar om viner publicerade. Att söka på sajten är enkelt.

www.vinguiden.com

Alkohol och hälsa
Givet den enorma skada alkohol orsakar varje år vore det ansvarslöst att inte tydligt sammanställa länkar till sammanfattande artiklar om det.

Alkohol och hälsa. Statens folkhälsoinstitut.
Alkohol och hälsa. Systembolaget.
Dricka lagom - Hur mycket? Sjukvårdsrådgivningen.

Wikipedia om alkohol och hälsa har tycker jag bra sammanställd information som går djupare. Ett problem allmänt kring information om alkohol och hälsa i Sverige är att man förenklare för mycket och trivialiserar. Vi medborgare är idag mycket kompetenta och jag tror man skulle nå längre med mer fakta tung information om alkohol och andra droger.

Alcohol consumption and health
Effects of alcohol on the body
Alcohol and cancer
Alcohol and cardiovascular disease

Alkohol och cancer
Särskilt kring alkohol och cancer har det alltid var känt att alkohol ökar risken. Nu pekar allt mer forskning på att risken ökar mer än man trott.

Färsk forskning via Science daily inluderar:

Alcohol And Cancer: Is Drinking The New Smoking?
Alcohol increases breast cancer risk
Tobacco And Alcohol Use Independently Increase Risk Of Head And Neck Cancer

Sjukvårdsrådgivning - Hälsa & Sjukdomar

Ett alternativ till Vårdguiden som jag tog med är Sjukvårdsrådgivningen. Sjukvårdsrådgivningen ser sig som public service och ägs av samtliga landsting och regioner samt Apoteket AB. Inget kommersiellt intresse ska finnas.

De har en webbsajt med information om olika sjukdomar och behandlingar. Typiskt är informationen väldigt kortfattad och besvarar nog långt ifrån alltid de frågor läsaren hade. Ofta är Vårdguiden ett bättre alternativ.

Besvarar frågor om vård
Betydligt mer intressant är att Sjukvårdsrådgivningen ger oss medborgarna råd och svar på frågor om vård på webben och telefon och det dygnet runt. När man inte vet vart man ska vända sig för att få rad är Sjukvårdsrådgivningen det man ska ringa.

Denna verksamhet sägs totalt kosta närmare 110 miljoner för 2007. Rimligen bör det emellertid ge besparingar för landstingen.

Besök Sjukvårdsrådgivningen: www.sjukvardsradgivningen.se.

2007-09-27

Vårdguiden, Stockholms läns landsting - Sjukdomar

Vårdguiden som Stockholms läns landsting driver är en komplett källa till information om sjukdomar, behandlingar och läkemedel. Informationen är sammanfattad och korrekt. Information om aktuell forskning och liknande finns däremot inte.

2007-09-09

Wikipedia

Wikipedia är ju det största uppslagsverket på nätet. Engelska Wikipeda, en.wikipedia.org, håller ofta hög kvalitet jämfört med annat på nätet. Någon formell granskning sker ju dock inte utan teorin är att många personers möjlighet att editera sidorna gör att de "svänger in" mot korrekt och komplett information. För uppslagsord som intresse finns kring verkar det stämma.

Svenska Wikipedia, se.wikipedia.org, håller däremot betydligt sämre kvalitet. Svenska är ju ett mindre språkområde så vi får räkna med att det kommer ta betydligt längre tid för den svenska delen att komma lika långt som den egenlska har nått idag.

En intressant användning av svenska wikipedia och wikipedia för andra språk är att använda dem för översättning av specialist termonologi. Uppslagssidorna på ett språk länkar normalt samma uppslagssida på andra språk. Därmed får man översättning. Jag upplever detta som mycket användbart.

2007-09-02

Ryneberg.org - Uppslagsbok för Alla

Runeberg.org har ett projekt Uppslagsbok för Alla. Uppslagsord från äldre uppslagsböcker finns sorterat på nätet som bilder.

Att det är bilder gör det hela otympligt och svårt att använda. Jag har därför inte tittat eller använt det hela. Värt att dokumentera förekomsten av här dock.

2007-09-01

Bläddra i gamla böcker

Turning the pages online kan du bläddra i gamla böcker. Böckerna som finns online är typiskt gamla böcker om vetenskap. Bland dem finns bl.a. Robert Hooke’s Micrographia och Conrad Gesner’s Historiae Animalium.

Andreas Vesalius's De Humani Corporis Fabrica
Andreas Vesalius's De Humani Corporis Fabrica finns också. I bilden syns en sida från De Humani Corporis Fabrica som gick igenom människans anatomi och skrevs redan 1543:

Fler bilder finns i Wikimedia Commons och mer om boken finns att läsa i Wikipedia.

eFloras.org - Flora på nätet

På eFloras.org kan du hittar flora på nätet. En flora är "uppslagsbok" över växter. Besök eFloras.org här.

En blogg med fakta

En blogg där uppslagsböcker och fakta på nätet samlas.