2008-01-09

Att slå upp ämnen som bloggats

Webbsajter som håller reda på vad bloggare skriver om och delar in det i ämneskategorier finns det ett antal av. De mer väsentliga för svenska språkområdet är de som byggts runt Nyligen.se.

Att använda Nyligen.se och Bloggar.se
Konceptet är att bloggaren själv beskriver vad inlägget handlar om med länkar. Vill jag på ange att det här inlägget handlar om uppslagsböcker gör jag en länk enligt:

<a href="http://bloggar.se/om/uppslagsböcker>Uppslagsböcker</a>
Vilket ser ut så här:
Uppslagsböcker

Därefter pingar man Nyligen.se. Typiskt dröjer det ett tag innan nya bloggar börjar dyka upp på taggsidorna.

Att använda dem som uppslagsbok
Mest relevant som uppslagsbok är Bloggtips ingår i samma nätverk som Nyligen. Den väljer ut bloggar som ofta bloggar om ett ämne vilket oftast är mest intressant eftersom de troligen skriver mer avgränsat med bättre information om ämnet.

Vill vi t.ex. slå upp på Smärta skriver vi:
bloggtips.se/kategori/smärta

Vill man hitta alla inlägg används istället Bloggar.se på samma sätt men man byter ut kategori mot om. Aktuell kategori på Bloggar.se går också att nå via en länk längst ner på kategorisidan på Bloggtips.se.

2008-01-04

Guide: Uppslagsbok till blogg eller nättidning

Till vår nättidning har vi börjat bygga en uppslagsbok. Den saknar ännu en del planerade funktioner men har nått en bit på vägen. Här finns en del av vårt tänk och vår erfarenhet.

För att det ska vara meningsfullt att bygga en uppslagsbok som komplement till nyheter och bloggpostningar krävs att nättidningen eller bloggen bevakar specifika områden. Är det fallet kan uppslagssidor eller huvudsidor för dessa områden vara värdefulla för läsaren:

  • De sammanfattar området.
  • De förklarar vanliga begrepp.
  • De länkar till alla nyheter, bloggpostningar och artiklar om området.
  • De länkar till externa kompletterande information.

Uppslagsboken samlar länkar till alla uppslagssidorna.

Hur hittar läsaren uppslagssidorna?
En situation är när läsaren läser en nyhet eller artikel om området och vill läsa mer om det eller få begrepp förklarade. Genom att följa en länk från sidan till uppslagssidan når han den.

Förutom detta finns själva uppslagsboken där läsaren kan slåupp uppslagsord han söker information om. Situationer där detta kan vara aktuellt är:

  • Läsare vet att din sajt har värdefull information inom området. Han går direkt till uppslagsboken för att få den.
  • Läsaren når en sida om ämnet där länk till uppslagssidan missats.
  • Denne läser om ett annat närliggande ämne och behöver komplettera den informationen.

Läsaren kan givetvis också nå uppslagssidorna från sökmotorer.

Vad är själva uppslagsboken?
Det som är själva uppslagsboken är inte så mycket uppslagssidorna. De kan man ha ändå och vi började inte bygga själva uppslagsboken förrän vi hade ganska många sådana. Uppslagsboken är istället funktioner som gör det enkelt att slå upp.

Här behöver bör man ge läsaren flera möjligheter. Olika surfare fördrar olika typer av funktioner och olika situationer gör att olika funktioner är olika bra. Låt oss titta på de funktioner som alla optimalt bör finnas.

Via URL
Internets stora uppslagsbok Wikipedia har enkelt och intressant system för att snabbt nå uppslagssidorna. Uppslagssidorna har meningsfull URL och går att nå direkt från webbläsarens adressfält.

Vill vi veta vad en uppslagsbok är skriver vi uppslagsbok efter wiki i webbadressen:

sv.wikipedia.org/wiki/uppslagsbok

Alternativ uppslagsord kan finnas som betyder det samma. Det har Wikipedia löst genom att göra en redirect. Går vi t.ex. in på:

en.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana

Kommer vi till samma sida vi når när vi skriver:

en.wikipedia.org/wiki/Stevia

Detta har också gjorts på ett sådant sätt att sökmotorer som Google uppfattar dem som en sida. Google indexerar endast den sistnämnda uppslagssidan. Det är så man bör göra eftersom alternativen innebär att man dublicerar samma uppslagssida en massa gånger vilket är en form av spam.

Den här funktionen för att nå uppslagssidorna saknar vi ännu. Orsaken är att vi inte tänkte på det när vi gjorde den första versionen av den grundläggande plattformen. På sikt kommer vi införa detta sakta och försiktigt.

Sökning
En sökfuntion bör finnas. Ganska många av de äldre sajterna har byggt egna sökfunktioner eller köpt in sådana. Idag finns ingen anledning till det och det bästa alternativet är istället Google. Google erbjuder flera lösningar för sajtsökningar men de två alternativ som oftast bör vara aktuella är:

AdSense for search går bara att använda om du använder Adsense för att tjäna pengar. Google Co-op går att använda även annars men kan visa Adsense åt dig. En fördel med Google Co-op, som kanske också finns i även om jag inte tror det, är att du kan ha flera olika sökmotorer för din sajt. Två alternativ som bör vara intressanta är:

  1. En sökmotor som söker hela sajten d.v.s. uppslagssidor, alla nyheter & artiklar och allt övrigt material.
  2. En sökmotor som bara söker uppslagssidorna.

För att alternativ två ska vara möjligt fodras att du har meningsfulla sökvägar där uppslagssidorna är samlade i en underkategori t.ex. enligt:

exempel-sajt-exempel.se/uppslagsbok/

Vi har ännu bara en sökmotor och då för hela sajten. När meningsfulla sökvägar införts gör vi naturligtvis även en sökmotor enligt alternativ två.

Alfabetiskt register
Ett alfabetiskt register gör att läsaren kan slå upp uppslagssidorna precis som i en vanlig uppslagsbok. Börjar ordet på A går han in på undersidan där alla sådana uppslagsord finns. Det var det första vi gjorde i vår uppslagsbok. Vi började i det första steget bara med länkar till uppslagsorden. Fler funktioner ska emellertid finnas och är införda just nu för en sida:

  1. En kortdefinitionen av respektive ord.
  2. Länkar till andra mycket betrodda referensverk.

Hur vi införde detta på den första sidan går att se här: R. Den första funktionen gör att uppslagsboken även fungerar som en ordlista. Funktion två kanske kan innebära att man tappar lite trafik i enskilda fall men bör vara användbart för läsaren och därmed höja det lånsiktiga värdet.

Att gå från information till uppslagsbok
Ett problem som många som bygger uppslagsböcker underskattar är behovet av att hålla uppslagssidorna aktuella och hur man uppnår detta. Ett av få unika värde en uppslagsbok på internet har är att de kan uppdateras ofta och därmed i hög utsträckning vara aktuella.

Ett sätt att uppnå detta är just att man som vi har nyhetsbevakning. Kärnan i den information nyheterna ger kan då på sikt gå in i uppslagssidan när den uppdateras. Innan dess är den ändå tillgänlig via länken till den nyheten från uppslagssidan. Givetvis finns alternativ till dessa men så vitt jag ser är de fördyra att implementera i verksamhetssystem om inte folk skriver gratis.

BBC har en uppslagsbok
BBC är en stor sajt som kompletterar nyheter med uppslagssidor. Ett exempel är deras sida om bakfylla:

www.bbc.co.uk/health/conditions/hangover1.shtml

Notera att de har infört en hierarkisk struktur.

Tidigare bloggat
Mer om konceptet med uppslagsböcker på bloggar och nättidningar bloggade jag om tidigare: Gör en egen uppslagsbok till din blogg. Den postningen har större fokus på grundläggande arbete och mer specifikt för bloggar.