2008-07-19

Åklagarmyndighetens ordlista

Åklagarmyndigheten har en ordlista med vanliga juridiska termer. De flesta sägs gälla brottsmål.

Några juridiska ord från Åklagarmyndigheten
Här har vi några intressanta ord som jag hittade i ordlistan. Absolut åtalsplikt inträffar när ett brott har begåtts och åklagaren anser att bevisningen är tillräcklig mot den misstänkt. Åklagaren är då enligt svensk rätt i princip skyldig att åtala (Undantag finns t.ex. för ungdomar under 18 år).

Anmälningsplikt gäller enligt Socialtjänstlagen där anställda som arbetar med barn och ungdomar eller inom hälso- och sjukvården skyldighet att genast göra en anmälan till socialnämnden om de får kännedom om något som innebär att socialnämnden behöver ingripa. Ett exempel är barnmisshandel. I övrigt har vi i Sverige ingen anmälningsplikt och privatpersoner är inte skyldiga att anmäla brott eller misstänkta brott.

Anonymitetsskydd är reglerat i tryckfrihetsförordningen. Denna ger ett skydd för personer som lämnar uppgifter för publicering i tidningar och författare till tryckta skrifter. Varken enskilda personer eller (i regel) myndigheter får forska efter personens namn. Och det är straffbart att lämna ut namnet, om personen vill eller kan antas önska vara anonym.

Vad är Åklagarmyndigheten?
Denna myndighet har ca 1 150 anställda med ungefär 840 åklagare. Den operativa åklagarverksamheten utövas i 40 åklagarkammare varav 34 allmänna kammare, som har ett geografiskt arbetsfält ungefär motsvarande ett län. I de tre storstäderna finns flera åklagarkammare.

Myndigheten har tre internationella åklagarkammare. Där finns specialistkompetens avsedd för att bekämpa organiserad, gränsöverskridande brottsligheten och för det internationella åklagarsamarbetet. Dessutom finns tre nationella åklagarkammare: mot korruption, vid brottsmisstankar mot poliser och för säkerhetsmål.

Mer om Åklagarmyndigheten
Om oss (Åklarmyndigheten).
Åklagarmyndigheten (Svenska Wikipedia).
Åklagarmyndigheten (Ekobrottsmyndigheten).

Inga kommentarer: