2008-07-15

Latin - Ordlistor, Lexikon & Latinska ord

Jag köpte VIVAT LINGUA LATINA! för 599 kr på LundQ i Uppsala och har börjat lära mig latin.

Varför lära sig latin?
Att lära sig latin känns som att komma hem och man känner igen väldigt mycket redan. Latin kommer också in i så många sammanhang som det ger en bättre förståelse av. Det ger vidare en möjlighet att lära sig grammatik ordentligt inför andra språk som jag kan vill lära mig. Det mesta av grammatiken jag lärde mig i grundskolan och gymnasiet är bortglömd.

Språk som portugiska, spanska, italienska och rumänska bygger dessutom på latin. Jag hoppas att latin ska ge en bättre möjlighet för att sedan gå vidare och lära mig åtminstone spanska och italienska. Man märker också ur oerhört mycket särskilt från engelskan men också svenskan som kommer från latin.

Lär dig latin på nätet
Boken VIVAT LINGUA LATINA! kan jag rekommendera även om den var dyr. Jag upptäckte nu också en nybörjarkurs på nätet: LATIN FÖR ALLA!.

Jag har inte själv testat LATIN FÖR ALLA! men vid en snabb titt ser den intressant ut. Kanske jag tittar förbi den själv framöver.

Stor latinsk ordbok & ordlista
Här har vi några latinska ordlistor som jag hittade på nätet:

Cavallins svensk-latinska ordbok från 1875 - 1876 har digitaliserats av Projekt Runebergs. Här kan vi t.ex. se att kokosnät heter nux coci:

Besök ordboken: Cavallins svensk-latinska ordbok.

Nordisk Familjebok (även Projekt Runeberg) berättar följande om Christian Cavallin:

”Kristian C., … klassisk filolog, f. 3 sept. 1831 i Borrlunda socken, Malmöhus län, blef student i Lund 1847, filos. doktor (ultimus) 1853, docent i romersk vältalighet och poesi 1857, adjunkt i samma ämne 1864 och professor i grekiska 1875. Död i Lund 10 okt. 1890. C. var i främsta rummet latinfilolog och intog såsom sådan en synnerligen framstående plats genom lefvande och detaljerad kännedom om den romerska litteraturen och en fin uppfattning af språkets skiftningar. … Det varaktigaste minnet af sin vetenskapliga författarverksamhet har han dock efterlämnat såsom latinsk lexikograf. 1871 utkom Latinskt lexicon, 1875–76 Svensk-latinsk ordbok (reviderad och stereotyperad upplaga 1887) och 1885 (i förkortad form) Latinskt skol-lexikon. C:s stora lärdom, hvilken sträckte sig äfven utom den klassiska filologiens område, vann erkännande genom hans inväljande i åtskilliga lärda samfund, bl. a. Vetenskapsakademien (1881). I kamraters och lärjungars krets var han högt uppburen, och vid sin bortgång sörjdes han af Lunds universitet såsom en bland dess ädlaste söner.”

Medicinska termer på latin och grekiska till svenska
KI har gjord en liten ordlista med vanliga latinska och grekiska medicinska termer och deras svenska översättning: Medicinska termer (Latin och grekiska till svenska). Här kan vi bl.a. lära oss att abdúcens översätts med "isärförande, utåtförande".

Helhetsdoktorn har också en latinsk ordlista. Denna tar särskilt upp vad olika ingredienser och örter heter på latin: Latinsk ordlista - Medicin.

Latinska ordspråk och talesätt
Wikipedia har en lång lista med latinska ordspråk och talesätt med deras svenska översättning. Där hittar vi bl.a. följande välkända ordspråk:

Alea iacta est - Tärningen är kastad!

Tärningen är kastad! sägs Julius Caesar ha sagt när han gick över Rubicon. Därmed hade han brytit mot senatens krav och hans ända möjlighet var att segra och genomföra sin statskamp. Marchen mot Rom lyckades och Caesar blev kejsare. Därmed var också Roms demokrati över och imperiet kom fortsättningsvis att styras av mer eller mindre envåldshärskare tills det gick under.

Mer om Julius Caesar.

Nättidning & Radio på latin
Här har vi en nättidning på latin som jag hittade: ephemeris.alcuinus.net. Det kommer dock dröja länge innan jag lärt mig tillräckligt för att läsa något i den.

Ett radioprogram på latin har vi här: Nuntii Latini.

Ännu mer om Latin
Engelska Wikipedia har ett ganska bra material om latin med huvudsidan här: Latin. Där finns också en stor samling av intressanta länkar till resurser om latin på engelska.

Inga kommentarer: