2009-07-17

Encyclopaedia Britannica varumärke på plats 10 i UK

BBC rapporterar att Encyclopaedia Britannica har ett mycket starkt varumärke vilket når plats 10 i UK:

Rule Britannica?

Britannica har haft stora problem med intäkter på nätet och har därför gjort om sin affärsmodell. Inte bara har de givit publicister gratis access utan i sin tur alla deras läsare när publicister länkar till uppslagssidor. Dessutom har de gjort många riktigt trevliga widgets att ha på bloggar. Målet med det är att:

  • Få mer trafik från bloggar och nättidningar.
  • Få bättre ranking i Google.

Encyclopaedia Britannica har lyckats nå resultat men ligger fortfarande långt efter Wikipedia. Artikeln försöker inte diskutera orsakerna till det men antyder komiskt på slutet att det beror på att folk inte vet vad de gör. Jag delar inte den uppfattningen och är själv en mycket van informationssökare som föredrar Wikipedia.

Låt mig ge orsakerna till varför jag oftare använder Wikipedia:

  • Wikipedia är mycket bra för att översätta specialisttermer mellan språk. Britannica kan inte det.
  • I Wikipedia kan jag enkelt hitta bilder i public domains eller med creative commons för ett givet ämne.
  • Britannica har ett gränssnitt som är extremt svårt att navigera och jobbigt att läsa.
  • Britannica är svårt att navigera mellan relevanta artiklar. Vad som fungerar är att ha en separat flik öppen där man söker Britannica med Google. Wikipedia har mycket bra och relevant länkning mellan artiklar.
  • Kvalitetsproblem i Wikipedia är för mig ganska lätta att upptäcka.
  • När jag använder Britannica upptäcker jag även där kvalitetsproblem. Britannica korrigerar dock tillförlitligare snabbt.

Diskuterar vi trafik från Google tror jag att ett problem är strukturen på sajten. Jag tror den vinner tydligt på att gå över till MediaWiki om det sker kompetent.

Vidare rekommenderar jag Britannica att se över sin kommunikation med bloggare. Bloggare använder Wikipedia och de är inte dumma i huvudet. Det gynnar inte Britannica att antyda det. Vidare bör de se till att svara på e-post vilket jag haft problem med.

Mer på Uppslagsbocker.org:

Uppslagsböcker: Hur bedömmer man värdet?

Britannica är nu gratis

Inga kommentarer: