2009-11-20

Slå upp citat i Wikiquote

Citat är praktiska nästan oavsett vad man skriver. De hjälper dig att illustrera vad du menar och "tidlösa" citat går att passa in till nästan vad som helst.

Den tveklöst bästa samlingen med citat är:

en.wikiquote.org

Du kan hitta citat från kända personer genom att gå direkt in på deras sida. Exempel:

en.wikiquote.org/wiki/Cicero

Vill du hitta citat för att illustrera en särskild händelse, känsla eller dyligt finns det ibland särskilda sidor för dessa också. Exempel:

en.wikiquote.org/wiki/Victory

Min erfarenhet när man särskilt söker citat som verkligen ska passa in är dock att man behöver (och enklast börjar med) att söka via Google. När du gör det ska Google användas med site operatorn som gör att Wikiquote söks specifikt. Exempel:

site:wikiquote.org "total victory"

Mer att läsa om citat

Den första guiden skrev jag till Nyhetsbloggen.com och är för skribenter med tips på hur citat kan användas för bättre artiklar:

Citat ger bättre artiklar

Mindpark varnar för lösryckta citat:

Värre än lösryckta citat?

Problemet Johan Groth pekar på är verkligt. När det problemet diskuteras ska man ha fullt klart för sig att den väg traditionella tidningar kan överleva på nätet är att vara mer seriösa och ha större redaktionellt djup än nyare medier. Orkar de inte med det kommer de dö.

Det var ju dessutom ett väldigt aktuellt inlägg både i direkt "nuhet" och den övergripande situationen nätet växt mot. Låt mig här citera en bit:

"De flesta av oss är inte tillräckligt klara i knoppen för att under en period av, säg, tio år vara helt konsistent och kongruent och sammanhållen. Detta gör att vi ändrar uppfattning, beslutsorsaker, motiv etc. I det moderna samhället kommer vi dock hela tiden att bli påminda om vad vi sade vid den och den tidpunkten. Debattörer, journalister och andra kommer med andra ord alltid att kunna peka ut brister i resonemanget, brister som i sig kanske är helt ointressanta eller en rimlig konsekvens av ändrade förhållanden."

När vi nu i och med internet oftare har historik på åsikter måste vi inse att folk utvecklas och förändrar åsikter. En del kan dessutom periodvis bli lätt instabila :-D

Svenska Wikipedia ger sig på att definiera vad ett citat är och ger samtidigt länkar till fler resurser inom ämnet:

sv.wikipedia.org/wiki/Citat

Inga kommentarer: