Litteraturbanken har till syfte att göra "svenska klassiker" tillgängligt digitalt. Det handlar om gamla böcker för vilka copyright inte längre gäller. Jag har aldrig sökt några böcker på den men kan vara intressant att ha kvar inför framtiden.
Den drivs av den ideella föreningen Litteraturbanken där medlemmar är Svenska Akademien, Kungliga biblioteket, Kungliga Vitterhetsakademien, Språkbanken vid Göteborgs universitet och Svenska Vitterhetssamfundet.
Böckerna är digitala i meningen att utsida och respektive sida fotograferats. Åtminstone inte titeln Bonde-Practica jag sökte kom på första sidan för Google men det kan ju variera. Sajten har dock troligen dåliga förutsättningar att få trafik avseende boktitlarna från Google eftersom den är väldigt dåligt anpassad.
Däremot kom Projekt Runeberg på plats ett och två. Det är en tjänst jag använt av och till sedan flera år där många böcker finns digitaliserade. Tillskillnad från titlarna jag på Litteraturbanken är de där både fotograferade och omvandlade till text (korrektheten varierar beroende på hur långt projektet nått med titeln).
Jämför gärna Bonde-Practica från de båda projekten:
Runeberg.org: Bonde-practica (Wädher-book)
Litteraturbanken.se: Bonde-Practica
Om Google Books saknar en titel kan jag söka den på annat sätt för att inte i onödan behöva hoppa runt och ödsla tid. Därefter skulle jag söka den på Projekt Runeberg. Därefter kan Litteraturbanken vara aktuell.
Jag förstår heller inte riktigt poängen med den. Hade resurserna inte bättre använts i Projekt Runeberg? Det projektet finns redan och även små resurser ger stort resultat eftersom de redan har många frivilliga.
Besök tjänsten på följande adress:
Tidigare inlägg om äldre digitaliserade böcker:
I public domain: Encyclopædia Britannica Eleventh Edition
Latinsk uppslagsbok: Vicipædia Libera encyclopædia
Om Nordisk familjebok och jämförd med Nationalencyklopedin
Google inklusive Google Books har tidigare diskuterats i:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar