2009-12-10

Rikstermbanken har lagrat en bunt ordlistor

Rikstermbanken.se lagrar definitioner på ord och begrepp som inlämnats från andra sidor med ordlistor. På det har de byggt en sökmotor där varje sökträff presenteras på en undersida. Nedan ser den som presenterades på position ett för sökordet hälsa:

Termpost 1 av 4: hälsa

Definitionerna är kanske indexerade av Google men jag har överhuvudtaget aldrig sett något från sajten i ett sökresultat. Om sajten ska bli använd bygger med andra ord helt på att folk själva upptäcker den och känner att den är användbar.

Ett alternativt sätt att bygga detta hade varit att inte lagra något själva. Det hade ökat chansen för att uppdateringar fångas upp. Givetvis hade det inte enkelt varit möjligt att få till med enskilda undersidor för varje sökord men det kanske heller inte är viktigt givet att informationen på ursprunglig sida trots allt egentligen är den samma om än presenterad annorlunda.

En möjlighet för att bygga sådant diskuterades tidigare i:

Uppslagsbok till blogg eller nättidning: Sökning

Bättre studieresultat med Google

Där diskuteras Google Custom Search engine. Den kan lika lätt användas för att skapa sajtsökning, sökning av utvalda undersidor (t.ex. en ordlista) eller undersidor på flera olika sajter.

Sökmotorer diskuterades även i:

Sökmotorer stödjer inlärning även i tillämpning och analys

Avseende sökmotorer och undervisning kan jag tycka att något för skolor för lägre klasser är att fundera över är möjligheterna anpassade sökmotorer skapar. Där kan man lyfta ut sidor man särskilt vill att eleverna använder för referenser för att därigenom underlätta deras arbete. Det kan göras med olika sökmotorer för skilda ämnen.

Inga kommentarer: