Här hittar du intressanta informationsresurser om arbetsmiljö, säkert arbete med kemikal och hälsofrågor runt dessa områden.
KemiGuiden
KemiGuiden är en webbsajt riktad mot mindre och medelstora företag som använder kemiska produkter och ämnen. Med hjälp av KemiGuiden får men enkelt hjälp med att ta reda på vilka krav som gäller och hur man ska arbeta med dem.
Det är Prevent som gjort KemiGuiden och både den och dess uppslagsbok är driftsatt på domänen prevent.se. Prevent är en ideell förening för arbetsmiljö med Svenskt Näringsliv, LO och PTK som huvudmän.
Prevent ska tillsammans med huvudmännen förmedla kunskap om arbetsmiljöfrågor och utveckla metoder för att ge ett stöd på varje arbetsplats i det löpande arbetet för en god arbetsmiljö.
KemiGuiden
Uppslagsbok för bättre arbetsmiljö
KemiGuiden har en användbar uppslagsbok där man enkelt hittar fakta om viktiga frågor och ämnen när det kommer till arbetsmiljö och kemikalier: KemiGuidens uppslagsbok (Prevent.se).
Uppslagsboken har delats in i följande huvudämnen:
- Speciella krav för vissa verksamheter och yrken.
- Speciella krav för vissa kemiska produkter och ämnen.
- Anställda i riskgrupper.
- Dessa rutiner måste fungera.
- Åtgärder.
- Anmälan och tillstånd.
- Transporter.
- Tillverkare/leverantörer samt storskalig kemikaliehantering.
- Index över dokument.
Letar man sig ner i huvudämnena hittar uppslagssidor om olika viktiga ämnen. T.ex. kan man på sidan om kvarts bl.a. läsa att kvarts kan orsaka en allvarlig lungsjukdom:
"Exponering för kvartshaltigt damm kan ge den allvarliga lungsjukdomen silikos och även cancer. Därför krävs det medicinsk kontroll av dem som arbetar med kvarts."
Från: Kvarts (KemiGuiden)
2008-08-02
Från uppslagssidan om förstår man att kadium är mycket farligt. Krav på medicinska kontroller därför normalt men med ett undantag:
"Kadmium förekommer också som förorening i fosfatgödsel, men medicinsk kontroll krävs inte vid framställning eller användning av konstgödsel."
Från: Kadium (KemiGuiden)
2008-08-02
Kadium är en tungmetall så det som når åkrar hamnar i maten vi äter och tas sedan upp i vår kropp. Möss och andra djur som får i sig kadium för det vidare upp i näringskedjan och det anrikas till högre och högre nivåer.
Begränsningsdatabasen
Begränsningsdatabasen hjälper dig att hitta regler om förbud och annan begränsning i användning i Sverige för enskilda kemiska ämnen eller ämnesgrupper inom Kemikalieinspektionens verksamhetsområde.
Begränsningsdatabasen
Bekämpningsmedelsregistret
Här finns uppgifter om godkända och tidigare godkända bekämpningsmedelspreparat i Sverige. Registrets innehåll kopieras i de vanliga fallen varje natt från KemI:s befintliga bekämpningsmedelsregister. Detta register ska därför vara högst 24 timmar gammalt.
Bekämpningsmedelsregistret
Ämnesschema
Fakta om ämnen och ämnesgrupper. Är en del av Sveriges officiella statistik.
Ämnesschema
Företagsregistret
Här hittar du uppgifter om företag som gjort produktanmälan till KemI.
Företagsregistret
SPIN Substances in Products In Nordic countries
Här finns information från våra nordiska produktregistren om vilka kemiska ämnen som finns på marknaden. Typer och ämnesmängd i olika branscher finns.
SPIN Substances in Products In Nordic countries
Kemiska ämnen
Kemiska ämnen är en databas med information om cirka 30 000 kemiska ämnen.
Kemiska Ämnen (Prevent.se)
Fler databaser om kemikalier
Många fler, kanske mindre sällan intressanta, databaser finns samlade hos Kemikalieinspektionen på sidan Databaser.
Myndigheter
Arbetsmiljöverket
Alla föreskrifter som rör kemiska risker i arbetsmiljön finns på Arbetsmiljöverkets hemsida. Där finns vidare annan information t.ex. om kemiska ämnen som innebär särskilda risker.
Arbetsmiljöverket
Kemikalieinspektionen
Alla föreskrifter som rör tillverkare av kemiska produkter och ämnen deras användningsområd för speciella ämnen finns på Kemikalieinspektionens hemsida.
Kemikalieinspektionen
Regeringenkansliets rättsdatabaser
Regering ska ha information om alla lagar och förordningar och även de som rör kemiska produkter och ämnen.
Regeringenkansliets rättsdatabaser
Naturvårdsverket
Alla föreskrifter om miljö ska finnas på Naturvårdsverkets hemsida.
Naturvårdsverket
Räddningsverket
Alla föreskrifter (SRVFS och SÄIFS) som rör explosion och brand finns på Räddningsverkets hemsida. Där finns dessutom regler utfärdade av Sprängämnesinspektionen.
Lag och rätt på Rättvidningsverket