Sveriges Riksdag har en ordbok där alla möjliga ord förklaras vilka man kan anta förekommer på deras webbplats. Bland dessa förklaras minoritetsrätt:
"Bland annat kan en tredjedel av riksdagsledamöterna besluta att ett ärende ska återförvisas till ett utskott för ny behandling och att folkomröstning ska anordnas i en grundlagsfråga."
Från: M
Datum: 2008-08-08
Regeringskansliet har flera ordlistor på nätet:
- Regeringskansliets ordlista
- EU-ordlista
- Diplomatiskt ABC
- Svensk-engelsk ordbok för utbildnings- och forskningsområdet
I EU-ordlistan förklaras t.ex. att acquin (l'acquis communautaire) är EU:s regelverk. Jag försökte hitta en förklaring av vad EU:s regelverk är men hittade ingen. Avser det alla regler som skapats i varje land som en reaktion på något som beslutats för EU gemensamt eventuellt och i Efta-länder, eller är detta någon särskild samling av regler?
I den diplomatiska ordlistan förklaras att aide-mémoire är:
"Det är oftast en sammanfattning av ett meddelande, som framförs muntligen till en tjänsteman vid ett annat lands ambassad eller i det andra landets utrikesministerium. Sammanfattningen lämnas till tjänstemannen och är en bekräftelse på det som sagts. Aide-mémoire används ibland istället för en note (se Note), då man vill tona ner den mer högtidliga prägel som en note har.
Från: Diplomatiskt ABC
Datum: 2008-08-08
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar