2008-08-11

Om Nordisk familjebok och jämförd med Nationalencyklopedin

Nordisk familjebok är det klassiska svenska uppslagsverket. Den första upplagan kom redan under åren 1876 - 1899 i 20 volymen. En andra kom 1904 - 1926 i hela 38 volymer. Den andra upplagan med över 180 000 uppslagsord är det största svenska uppslagsverket som någonsin gjort. Tredje upplagan (20 + 3 band) gavs ut 1923 och 1937 men var mycket mer koncentrerad. var en starkt koncentrerad upplaga. Mellan åren 1951 och 1957 gavs den fjärde ut i 22 band. Den andra upplagan brukar kallas Uggleupplagan eftersom dekoren på bokryggen till en av inbindningsvarianterna pryddes av en uggla:

Det är Projekt Runeberg som första och andra upplagan gjort Nordisk familjebok tillgängligt på nätet.

Projekt Runeberg vid Linköpings universitet
De som gjort det fina arbetet med att göra Nordisk familjebok tillgängligt på nätet är Projekt Runeberg vid Linköpings universitet. Målet med Projekt Runeberg är att göra äldre nordisk litteratur tillgänglig på nätet för alla.

I Projekt Runeberg arbetar en liten oavlönad redaktion vid universitetet och andra frivilliga på internet. Vill man kan man bli sponsor:

"Digitaliseringen är ett stort och angeläget arbete, som tyvärr har tagit längre tid än önskvärt på grund av våra bristande resurser. Bästa sättet att stödja Projekt Runebergs fortsatta arbete med digitalisering av klassisk nordisk litteratur är att bli sponsor för ett band av Nordisk familjebok eller någon annan bok i vår omfattande katalog. Vi arbetar ideellt och har inga stora behov, men pengar är ändå oljan som får maskineriet att gå runt lättare."
Från: Nordisk familjebok: Förord till den digitala faksimilutgåvan

Ett flertal andra äldre svenska verk finns att läsa på deras webbplats. Detta gäller inte bara referensverk utan också skönlitterära och annat intressant. Även en del översättningar till svenska av utländska verk. Alla färdiga böcker hittas i deras katalog: Project Runeberg Catalog.

Nationalencyklopedin mot Nordisk familjebok
Nordisk familjebok kan vara intressant att jämföra den mer nutida Nationalencyklopedin.

Antal volymer. Nationalencyklopedin omfattar 23 volymer samt en ordbok, Nationalencyklopedins ordbok, NEO. Det ska jämföras med de 38 volymer Nordisk familjebok har.

Uppslagsord. Nationalencyklopedin omfattar cirka 170 000 uppslagsord. Nordisk familjebok innehåller har ungefär 182 000 uppslagsord.

Gratis? Nationalencyklopedin kostar pengar. Nordisk familjebok är gratis.

Tillförlitlighet. Nordisk familjebok kan med andra tyckas vara mycket bättre. Problemet är naturligtvis att den är mycket gammal medan Nationalencyklopedin (NE) gavs ut betydligt senare från 1989 till 1996. Definitionerna kan därför inte antas vara tillförlitliga och korrekta på samma sätt som i Nationalencyklopedin. Många moderna termer finns heller inte i Nordisk familjebok. Å andra sidan finns många äldre ord i Nordisk familjebok men inte Nationalencyklopedin.

Nationalencyklopedin finns här på nätet: www.ne.se.

Försäljning av uppslagsverk i nedgång
Försäljningen av uppslagsverk sjunker hela tiden. År 1998 köpte svenskarna uppslagsverk för cirka 150 miljoner kronor. I dag är siffran inte ens 50 miljoner. Utvecklingen är liknande i övriga världen. Samma trend går att se i andra språkområden.

Viktiga orsaker är troligen att läsaren idag vill ha information digital på nätet. Och att informationen ska vara aktuell. Och gratis.

Uppgifter om antal band och upplagor
Uppgifterna om upplagorna hittades i Wikipedia: Nordisk familjebok. I Wikimedia Commons har dessutom många (alla?) av illustrationerna samlats enkelt och bra: Nordisk familjebok - Bilder. En av bilderna syns nedan föreställande Afrika, Flod- och bergssystem:

Inga kommentarer: