2008-08-11

Nervsystemet - Bra atlas & uppslagsbok över hjärnan

Nervsystemet är ramtaget av Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Sponserar var förutom Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet: KK-stiftelsen, Mednet och Institutionen för anatomi och cellbiologi, Sahlgrenska Akademin.

I uppslagsbok finns massor av begrepp kring centrala nervsystemet, perifera nervsystemet och hjärnan förklarade. Det gäller delar av hjärnan liksom besläktade termer.

Spännande hjärnatlas
Förutom uppslagsboken finns en hjärnatlas i form av en tredimensionell hjärnmodell och interaktiva bilder. Det är interaktiv webbplats med foton, teckningar och beskrivningar. Uppslagsboken och atlasen är kopplade till varandra via cirka 1000 förklarade begrepp. Även om utseende kan tyckas enkelt gjort är sajten mycket tydlig, lätt att använda och nästan unikt ambitiös.

Hjärnatlasen deltar i Riksutställningars vandringsutställning “Se Hjärnan!”. Det är en utställning som ställer den intrigata frågan:

"Tiden mogen för en tankevända?
Vad är en människa? Tusentals år av grunnande och gissningar har inte kunnat ge något hållbart svar på den frågan; den ena teorin har varit så god som en annan."

Nedan ser vi en nervcell från utställningen. I nervcellens cellkropp sker tillverkning av många av cellens nya delar. Cellkroppen har två typer av utskott: axonet och dendriterna som tar emot signaler från andra nervceller.

I skissen nedan ser vi "hjärnans djupare system". Det är formgivares tolkning av hur det ser ut i storhjärnan. Här finns strukturer som hjälper oss förstå vad vi upplever, hur vi känner och hur vi ska se på omvärlden. Storhjärnan är hjärnans mest komplexa del:

Båda illustrationerna är gjorda av Andreas Bengtsson.

Länkar till Nervsystemet & Hjärnatlas & Se Hjärnan!
Både uppslagsboken och hjärnatlas finns på samma domän cns.sahlgrenska.gu.se:

Mer om utställningen Se Hjärnan! hittar du här: Se Hjärnan!

Fler pressbilder från utställningen finns här: Pressbilder - Se Hjärnan!

Inga kommentarer: