2008-08-06

Vår Uppslagsbok & Ordlista - Så här blir den

Jag har experimenterat mig fram med vår kombinerade uppslagsbok och ordlista på Nyfiken vital. Helt enkelt därför att jag kände att man här var tvungen att pröva olika alternativ och se dem i aktion & höra på läsarna för att hitta en bra lösning. Det sista experimentet är det jag beslutat kommer vara det sista innan "version 1.0" och denna gjorda för bokstaven S (uppslagsbok på Nyfiken vital). Denna kombinerar tidiga versioner av alla de komponenter jag beslutat ska vara med i vår uppslagsbok:

De exempel som ges är ord som finns med just i vår uppslagsbok på bokstaven S:

1.Ordlista.
1.1. Ord som har uppslagssida.
Ordet förklaras kort och uppslagssidan länkas.
Ex: Selleri
1.2. Ord utan uppslagssida med aktuella nyheter.
Ordet förklaras kort och nyheterna länkas.
Ex: Sågpalmetto
1.3. Ord utan uppslagssida och utan nyheter.
Ord som saknar uppslagssida och som inga nyheter finns om kan ändå i vissa fall tas med i ordlistan. Detta gäller då ordet ofta används och läsaren inte kan förväntas alltid veta vad det betyder.
Ex: Synaps
1.4. Extern kompletterande länkning.
När uppslagssida saknas oavsett anledning ska om lämplig sådan finns en "uppslagssida" med bra referensinformation länkas på annan webbplats.
Ex: För ordet Svenska näringsrekommendationer (SNR) länkades Svenska näringsrekommendationer (SNR) på Livsmedelsverket.
1.5. Intern kompletterande länkning.
När uppslagssida saknas oavsett anledning kan en annan relevant intern sida rekommenderas som kompletterar en extern informationssida som länkas. Kompletterande intern länkning kan också ske när lämplig extern informationssida att länka saknas. Slutligen kan kompletterande intern länkning ske till en intern huvudsida.
Ex: För Skivepitelcancer saknas huvudsida och Skivepitelcancer på Vårdguiden, Stockholms läns landsting rekommenderas där. Dock har vi en huvudsida om cancer med länkar till de forskningsnyheter vi publicerat. Vidare länkas även om vår sida om solskydd eftersom farligt solande ökar risken för skivepitelcancer.

2. Om bokstaven
2.1. Allmän information om bokstaven ska ges.
Ex: Detta är ofullständigt gjort för bokstaven S nu men några vanliga betydelser av A som förkortning tas upp.
2.2. Mer som kan ges är: punktskrift, morse, från grekiska & andra alfabet, kända forskare på S, kända herbalister på S, kända läkmedel på S, kända örter på S o.s.v.
2.3. Allt detta som faktaruta vilket begränsar mängden tydligt i förhållande till löptexten.

3. Kontextuellt
3.1. Något intressant nyckelord ska lyftas fram i faktaruta.
Ex: Detta är gjort för såpnötter.
3.2. Något intressant fakta om uppslagsböcker tillsammans med information om vår uppslagsbok ska ges.
Ex: Detta är ofullständigt gjort för S.

4. Andra referensverk
4.1. Längst ner under "Läs mer" ska en omfattande samling av länkar till andra bra referensverk ges. Normalt när så är möjligt ska aktuell bokstav djuplänkas.
Ex: Finns under Läs mer i S.
Några av de sajter som länkades var Nervsystemet S och SAOB. För SAOB djuplänkades inte då det inte var självklart att detta var möjligt.
4.2. Detta ska uppdateras för alla bokstäver samtidigt när ett nytt referensverk införs.

5. Bilder.
5.1. Informativa, bra och/eller intressanta bilder ska användas för att illustrera ett lagom antal uppslagsord på varje uppslagssida.
Ex: Denna bild är en av de som används:

Inga kommentarer: