2008-08-06

Ordlista från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering)

Här har vi en ordlista Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) tagit fram för sina webbläsare: SBU - Ordlista. Enligt angivna "läsanvisningar" är ordlistan främst inriktad på termer runt "kliniska prövningar" och annan "utvärdering av medicinska metoder". De påpekar också att orden i andra sammanhang kan "ha annan betydelse eller valör".

Påpekandet är intressant och viktigt. Det är just detta som gör specialiserade ordlistor så pass viktiga och unika. Mer generella referensverk ger deras allmänna betydelse men missar särskild betydelse i specialistområden som sällan förekommer i dagligt tal.

Vad är SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering)?
SBU gör utredningar för åt sjukvården avgöra vilken behandling som är bäst, hur man ställer diagnos på det bästa sättet och hur man ska förderla resurser i vården för att göra största nytta. Ett grundläggande drag hos SBU är att hitta kostnadseffektiv behandling avseende hela populationen svenskar.

Vidare ligger det i uppdraget SBU har att svaren de ger ska vara få vetenskapligt tillförlitliga. SBU är sedan 1992 en egen myndighet.

Inga kommentarer: